Hak kısaca , hukuk düzeninin koruduğu menfaattir. Davaya konu edilen talep eğer ki birden fazla sebebe dayandırılabiliyorsa bu durumda hakların yarışması gündeme gelecektir.
01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 107. maddesiyle, mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nda yer almayan yeni bir dava türü olarak belirsiz alacak ve tespit davası kabul edilmiştir. 6100 sayılı Kanun’un 107. maddesine göre,
“(1) Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkânsız olduğu hâllerde, alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir.
Bu yazımızda olağanüstü kanun yollarından biri olan yargılamanın yenilenmesi yolundan ve özellikle hükümlü lehine yeniden yargılamadan bahsedeceğiz. Yargılamanın yenilenmesi ceza hukuku alanında uygulanan ve hukuka aykırı şekilde kesinleşmiş olan hatalı kararların düzeltilmesi yoludur. Ancak yargılamanın yenilenmesi, uygun şartlar oluştuğunda infaz sona ermiş hatta ve hatta hükümlü ölmüş olsa dahi uygulanabilir.
edeni Kanunumuz boşanma sebeplerini genel boşanma sebepleri ve özel boşanma sebepleri olarak iki ana başlık altında toplamıştır. Bu makalemizde boşanma sebebi olan ve Medeni Kanunumuzun BOŞANMA üst başlıklı 161. Maddesinde düzenlenen; zina yani aldatma sebebiyle boşanma hükümlerine yer verilmektedir.
Ülkemizin ve dünyamızın şu anda mücadele vermiş olduğu Koronavirüs nedeni ile kira sözleşmeleri ne olacak diye tarafımıza sıklıkla sorular gelmektedir. Bu soruları aşağıda kısaca cevaplandırdık.…
SERİ YARGILAMA USULÜ Bu yazımızda hukuk sistemimize 17 Ekim 2019 Tarihi itibariyle giren 01 Ocak 2020 Tarihi itibariyle ise uygulanmaya başlanacak olan seri yargılama usulünü…
YABANCI ÜLKELERDE VERİLEN BOŞANMA KARARLARININ TANINMASI Tanıma, yabancı mahkeme kararlarının kesin hüküm vasfının Türkiye’de kabul edilmesidir. Türk hukukuna göre kesinleşmiş ve uyuşmazlığı nihai olarak çözen…
İŞ DAVALARINDA ZORUNLU ARABULUCULUK 7036 Sayılı Kanun’un 3. Maddesi uyarınca işe iade davaları da dahil olmak üzere, bireysel-toplu iş sözleşmesine dayanan tüm işçi veya işveren alacağı…
Mahkeme kararları kural olarak sadece kararın verildiği ülkede hüküm ve sonuç doğururlar. Bu bağlamda belirli bir devlet mahkemesinden alınan karara dayanarak başka bir ülkedeki icra…
TCK Madde 157’ye göre; ‘’Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla…